Susamlı poğaça nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Mis kokulu, çıtır dışı ve yumuşacık içiyle susamlı poğaçalar, kahvaltı sofralarının ve çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden. Bu tarifte hem sade hem de içli versiyonlarıyla ev yapımı poğaçaların pratik hazırlanışını bulacaksınız.

26 Kasım 2025

Susamlı Poğaça Tarifi


Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (akı üstüne, sarısı içine)
  • Yarım su bardağı susam

İç Malzemesi (İsteğe Bağlı):


  • Beyaz peynir
  • Kıyma
  • Patates püresi

Yapılışı:


  • Ilık sütün içine maya ve şekeri ekleyip 10 dakika bekletin.
  • Geniş bir kaba unu alın, ortasını havuz şeklinde açın.
  • Maya karışımını, sıvı yağı, tuzu ve yumurta sarısını ekleyip yoğurun.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin.
  • Hamurun üzerini nemli bezle örtüp, ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alıp, ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın.
  • İç malzeme kullanacaksanız, parçaları açıp içini doldurup kapatın.
  • Şekil verdiğiniz poğaçaları önce yumurta akına, sonra susama bulayın.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25-30 dakika pişirin.
  • Üzeri kızarınca fırından alıp dinlendirin.

Not:

  • Poğaçalarınız daha parlak olması için üzerine yumurta sarısı sürebilirsiniz.
  • İç malzeme olarak zeytin, kaşar peyniri veya ıspanaklı harç da kullanabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Pasta
Muzlu Pasta
Haber Bülteni
;