Susamlı Poğaça Tarifi
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta (akı üstüne, sarısı içine)
- Yarım su bardağı susam
İç Malzemesi (İsteğe Bağlı):
- Beyaz peynir
- Kıyma
- Patates püresi
Yapılışı:
- Ilık sütün içine maya ve şekeri ekleyip 10 dakika bekletin.
- Geniş bir kaba unu alın, ortasını havuz şeklinde açın.
- Maya karışımını, sıvı yağı, tuzu ve yumurta sarısını ekleyip yoğurun.
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin.
- Hamurun üzerini nemli bezle örtüp, ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru tezgaha alıp, ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın.
- İç malzeme kullanacaksanız, parçaları açıp içini doldurup kapatın.
- Şekil verdiğiniz poğaçaları önce yumurta akına, sonra susama bulayın.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25-30 dakika pişirin.
- Üzeri kızarınca fırından alıp dinlendirin.
Not:
- Poğaçalarınız daha parlak olması için üzerine yumurta sarısı sürebilirsiniz.
- İç malzeme olarak zeytin, kaşar peyniri veya ıspanaklı harç da kullanabilirsiniz.
|