Pastane Usulü Tereyağlı Simit Tarifi
Malzemeler
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya (veya 20 gr yaş maya)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
- Üzeri için: Çörek otu, susam, haşhaş tohumu
- Yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
Yapılışı
- Ilık süt ve suyu bir kaba alın, içine şekeri ekleyip karıştırın
- Maya ekleyip 5 dakika bekleyerek mayanın aktifleşmesini sağlayın
- Unu büyük bir yoğurma kabına eleyin, ortasını havuz şeklinde açın
- Maya karışımını, tuzu ve eritilmiş tereyağını unun ortasına ekleyin
- Yumuşak kıvamlı, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun
- Hamurun üzerini nemli bezle örtüp, ılık bir yerde 1-1.5 saat mayalanmaya bırakın
- Mayalanan hamuru tezgaha alıp, havasını alarak tekrar yoğurun
- Hamuru 16 eşit parçaya bölün ve yuvarlak bezeler haline getirin
- Bezelerin ortasını parmağınızla delerek simit şekli verin
- Şekil verdiğiniz simitleri tepsiye dizin, üzerlerini nemli bezle örtüp 30 dakika daha mayalandırın
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin
- Fırından çıkan simitleri ızgaraya alarak soğumaya bırakın
Püf Noktaları
- Hamur mayalanırken ortamın sıcak olması önemlidir
- Simitleri şekillendirirken ortasındaki deliğin büyük olmasına dikkat edin
- Fırın tepsisine yağlı kağıt sererseniz simitler tepsiye yapışmaz
- Simitlerin üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra susam veya çörek otu serpebilirsiniz
- Pişen simitleri fırından çıkar çıkmaz üzerine soğuk su püskürtürseniz parlak görünürler
Servis Önerisi
- Sıcak olarak çay veya kahve eşliğinde servis yapabilirsiniz
- İsteğe bağlı olarak içine beyaz peynir veya kaşar peyniri koyabilirsiniz
- Taze naneli ayranla birlikte harika gider
|