Pastane usulü açma nasıl yapılır, püf noktaları neler?

Pastane lezzetini evinize taşıyacak nefis açma tarifi, tam kıvamında kabaran yumuşacık dokusuyla sofralarınızı şenlendirecek. Hamurun kat kat açılmasından mayalanma sürecine, pişirme tekniğinden malzeme dengelerine kadar tüm incelikler bu tarifte bir araya geliyor.

26 Kasım 2025

Pastane Usulü Açma Tarifi ve Püf Noktaları


Malzemeler:

  • 500 gram un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 adet yumurta
  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Üzeri için: çörek otu, susam, yumurta sarısı

Yapılışı:


  • Ilık sütün içine maya ve şekeri ekleyip 10 dakika bekletin.
  • Unu bir kaba eleyip, ortasını havuz şeklinde açın.
  • Maya karışımını, yumurtayı, tuzu ve yumuşak tereyağını ekleyip yoğurun.
  • Hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurup, üzerini kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya bölün, her parçayı merdane ile açıp yağlayıp katlayın.
  • Hamurları tekrar 15 dakika dinlendirin, sonra şekil verip tepsiye dizin.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpin.
  • 180°C önceden ısıtılmış fırında altın rengi alana kadar pişirin.

Püf Noktaları:


  • Maya ve sütün ısısı oda sıcaklığında olmalı; çok sıcak mayayı öldürür.
  • Hamuru çok sert yoğurmayın; yumuşak ve esnek kalmalı.
  • Katlama işlemi sırasında hamuru fazla unlamayın, aksi halde katmanlar yapışmaz.
  • Mayalanma süresini tamamlayın; hamur iki katına çıkmalı.
  • Fırını önceden ısıtın; açmalar daha iyi kabarır.
  • Pişirme sırasında fırın kapağını sık açmayın; açmalar sönebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Pasta
Muzlu Pasta
Haber Bülteni
;