Pastane poğaçası nasıl yapılır, hangi malzemeler gerekir?

Yumuşacık dokusu ve enfes lezzetiyle pastane kalitesinde poğaçalar yapmanın sırlarını keşfedin. Hamurun kabarmasından pişme tekniğine kadar tüm püf noktalarıyla, evinizde misler gibi poğaçalar hazırlamak artık çok kolay.

26 Kasım 2025

Pastane Poğaçası Tarifi


Pastane poğaçası, yumuşacık dokusu ve lezzetiyle kahvaltıların vazgeçilmezi olan bir hamur işidir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz pastane poğaçası tarifi:

Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya (veya 20 gram yaş maya)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Üzeri için: 1 adet yumurta sarısı ve çörek otu/susam

Yapılışı:


1. Maya ve şekeri ılık süt ve su karışımına ekleyerek, mayanın aktifleşmesi için 5-10 dakika bekletin.

2. Geniş bir kaba unu alın, ortasını havuz şeklinde açın. Maya karışımını, sıvı yağı ve tuzu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

3. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, sıcak bir ortamda 1-1,5 saat kadar mayalanmaya bırakın (hamur iki katına çıkmalı).

4. Mayalanan hamuru tezgaha alıp, hafifçe un serperek tekrar yoğurun. Hamuru istediğiniz büyüklükte parçalara bölün ve yuvarlayarak poğaça şekli verin.

5. Şekil verilen poğaçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizin, üzerlerini tekrar bezle örtüp 20-30 dakika daha mayalandırın.

6. Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında pişirmek için poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu veya susam serpin.

7. Poğaçaları altın rengi alana kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkarıp ılık servis yapın.

İpuçları:


  • Hamurun yumuşak olması poğaçaların kabarık olmasını sağlar, unu kontrollü ekleyin.
  • Maya karışımının sıcaklığı el yakmayacak kadar ılık olmalı, aksi halde maya ölebilir.
  • İç malzeme olarak peynir, zeytin veya patates püresi ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Pasta
Muzlu Pasta
Haber Bülteni
;