Oktay usta'nın tarifleriyle yaş pasta nasıl yapılır?

Oktay Usta'nın imza tariflerinden biri olan bu çikolatalı katlı pasta, hem görünümü hem de lezzetiyle özel günlerin vazgeçilmezi. Klasik tekniklerle hazırlanan yumuşacık pandispanya, vanilyalı krem şanti ve parlak çikolata sosunun mükemmel uyumu, her dilimde damaklarda iz bırakacak bir deneyim vaat ediyor.

25 Kasım 2025

Oktay Usta'nın Yaş Pasta Tarifi: Klasik Çikolatalı Katlı Pasta


Malzemeler (6-8 Kişilik):

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt

Krema İçin:


  • 500 ml süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 200 gram tereyağı (oda sıcaklığında)

Çikolata Sosu İçin:


  • 200 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:

1. Pandispanya Hazırlığı:

  • Fırını 180 dereceye ayarlayın ve kek kalıbını yağlayıp unlayın
  • Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar yaklaşık 5-6 dakika çırpın
  • Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyin
  • Sıvı yağ ve sütü yavaşça ekleyip spatula ile alttan üste doğru karıştırın
  • Hazırlanan karışımı kek kalıbına dökün ve 25-30 dakika pişirin
  • Pişen keki kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın

2. Kreması Hazırlığı:

  • Süt, şeker, un, nişasta ve yumurta sarısını bir tencereye alın
  • Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin
  • Göz göz olan muhallebiyi ocaktan alıp vanilyayı ekleyin
  • Muhallebi soğuduktan sonra yumuşak tereyağını ekleyip mikserle çırpın

3. Montaj:

  • Soğuyan pandispanyayı üç eşit kat olacak şekilde dilimleyin
  • En alt kata kremadan bir kat sürün
  • İkinci katı yerleştirip tekrar kremadan sürün
  • Üçüncü katı kapatıp pastanın tüm yüzeyine kremayı yayın
  • Pastayı buzdolabında 1 saat dinlendirin

4. Çikolata Sosu ve Son Dokunuşlar:

  • Çikolata, süt ve tereyağını benmari usulü eritin
  • Soğuyan sosu pastanın üzerine döküp yayın
  • Pastayı en az 4-5 saat buzdolabında dinlendirin
  • Servis yapmadan önce dilimleyin

Oktay Usta'nın Püf Noktaları:

  • Pandispanyayı keserken dişli bıçak kullanın
  • Kremayı tam soğumadan tereyağı ile çırpmayın
  • Pastayı dinlendirme süresini kısaltmayın
  • Çikolata sosunu pastanın tam soğuduğundan emin olunca ekleyin

Not: Bu tarif Oktay Usta'nın klasik yaş pasta yapım tekniklerine dayanmaktadır. İsteğe bağlı olarak katlar arasına meyve veya farklı kremalar ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Pasta
Muzlu Pasta
Haber Bülteni
;