Oktay Usta'nın Profiterol Pastası Tarifi
Malzemeler:
- Profiterol Hamuru İçin
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 100 gram tereyağı
- 3 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Kreması İçin
- 500 ml süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Çikolata Sosu İçin
- 200 gram bitter çikolata
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
- Profiterol hamuru için; su, tereyağı, tuz ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başlayınca unu ekleyip sürekli karıştırarak 4-5 dakika pişirin.
- Hamuru soğumaya bırakın. Ilıdıktan sonra yumurtaları teker teker ekleyerek iyice çırpın.
- Hamuru yağlanmış fırın tepsisine kaşıkla veya sıkma torbasıyla küçük toplar şeklinde dizin.
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Fırını kapatıp 10 dakika daha fırın içinde bekletin.
- Kreması için; süt, şeker, un, nişasta ve yumurta sarısını bir tencereye alıp sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra vanilya ve tereyağını ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
- Çikolata sosu için; çikolata, süt ve tereyağını benmari usulü eritin.
- Pişen profiterolleri ortadan ikiye kesin veya alt kısmından delik açarak içini kremayla doldurun.
- Profiterolleri servis tabağına dizin ve üzerine ılık çikolata sosunu gezdirin.
Püf Noktaları:
- Hamur sıcakken yumurta eklemeyin, yumurtalar pişebilir
- Profiterolleri fırından çıkar çıkmaz soğutmaya bırakmayın, içleri çöker
- Kremayı soğuduktan sonra buzdolabında 1 saat dinlendirirseniz daha iyi kıvam alır
- Çikolata sosunu profiterollerin üzerine servis etmeden hemen önce dökün
Not: Oktay Usta'nın tarifinde genellikle profiterollerin içi soğuk krem şanti ile de doldurulabilir, ancak bu tarif geleneksel muhallebi kremalı versiyonudur.
|