Margarinli mayalı poğaça nasıl yapılır?

Misafirlerinizi lezzet şöleniyle karşılayacak, pratik ve nefis bir poğaça tarifi. Margarinin dokusuyla yumuşacık olan bu mayalı poğaçalar, içindeki peynirle kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak.

25 Kasım 2025

Margarinli Mayalı Poğaça Tarifi


Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya (veya 20 gram yaş maya)
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Üzeri için: 1 adet yumurta sarısı ve çörek otu

İç Malzemesi:


  • 200 gram beyaz peynir (rendelenmiş veya ufalanmış)
  • İsteğe bağlı olarak maydanoz, dereotu veya kaşar peyniri eklenebilir

Yapılışı:


  • İlk olarak, ılık su ve sütü bir kaba alın. İçerisine şekeri ekleyip karıştırın. Maya ekleyip 5-10 dakika kadar bekleyerek mayanın aktifleşmesini sağlayın.
  • Geniş bir yoğurma kabına unu alın, ortasını havuz şeklinde açın. Maya karışımını, sıvı yağı, margarini ve tuzu ekleyip yavaş yavaş unla birleştirin.
  • Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10-15 dakika yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde 1-1,5 saat kadar mayalanmaya bırakın (hamur iki katına çıkmalı).
  • Mayalanan hamuru tezgaha alıp hafifçe un serperek yeniden yoğurun. Hamuru bezelere ayırın (yaklaşık 20-25 adet).
  • Her bir beze içine rendelenmiş beyaz peyniri koyup kenarlarını birleştirerek kapalı poğaça şekli verin. Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
  • Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 15-20 dakika daha tepside mayalandırın.
  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, üzeri altın sarısı renk alana kadar 20-25 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarıp ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Pasta
Muzlu Pasta
Haber Bülteni
;