Kıyır Kıyır Pastane Çöreği Tarifi
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık süt
- 1/2 su bardağı ılık su
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılacak)
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Üzeri için: susam, çörek otu
Yapılışı:
- Ilık süt ve suyu bir kaba alın, içine şekeri ekleyip karıştırın. Maya ilave edip 10 dakika bekletin.
- Unu geniş bir kaba eleyin, ortasını havuz şeklinde açın. Maya karışımını, sıvı yağı, tuzu ve yumurta sarısını ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurun üzerini nemli bezle örtüp, sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru 16 eşit parçaya bölün, yuvarlayarak bezeler haline getirin.
- Bezeleri tezgaha alıp, oklava ile 15 cm çapında daireler şeklinde açın.
- Açtığınız daireleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine yumurta akı sürüp, susam ve çörek otu serpin.
- 180°C önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika altın rengi alana kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp, ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Püf Noktaları:
- Maya karışımının sıcaklığı mayanın aktifleşmesi için çok önemlidir. Ilık olmalıdır.
- Hamuru çok sert yoğurmayın, elastik ve yumuşak olmalıdır.
- Mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre değişebilir, hamur iki katına çıkana kadar bekleyin.
- Çörekleri fırından çıkarır çıkarmaz tepside bekletmeyin, ızgara üzerinde soğutun böylece kıtır kalırlar.
|