Kıyır kıyır pastane çöreği nasıl yapılır?

Pastane çöreklerinin o nefis kıtırlığını evde yakalamak için mükemmel bir rehber! Un, süt ve maya ile hazırlanan yumuşak hamurun sırrı, doğru mayalanma süresi ve pişirme tekniğinde saklı. İçeriğimizde, çöreklerinizi dışı çıtır içi yumuşacık yapacak tüm detaylar ve püf noktaları bulacaksınız.

25 Kasım 2025

Kıyır Kıyır Pastane Çöreği Tarifi


Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılacak)
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Üzeri için: susam, çörek otu

Yapılışı:


  • Ilık süt ve suyu bir kaba alın, içine şekeri ekleyip karıştırın. Maya ilave edip 10 dakika bekletin.
  • Unu geniş bir kaba eleyin, ortasını havuz şeklinde açın. Maya karışımını, sıvı yağı, tuzu ve yumurta sarısını ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamurun üzerini nemli bezle örtüp, sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru 16 eşit parçaya bölün, yuvarlayarak bezeler haline getirin.
  • Bezeleri tezgaha alıp, oklava ile 15 cm çapında daireler şeklinde açın.
  • Açtığınız daireleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Üzerlerine yumurta akı sürüp, susam ve çörek otu serpin.
  • 180°C önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika altın rengi alana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp, ızgara üzerinde soğumaya bırakın.

Püf Noktaları:


  • Maya karışımının sıcaklığı mayanın aktifleşmesi için çok önemlidir. Ilık olmalıdır.
  • Hamuru çok sert yoğurmayın, elastik ve yumuşak olmalıdır.
  • Mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre değişebilir, hamur iki katına çıkana kadar bekleyin.
  • Çörekleri fırından çıkarır çıkarmaz tepside bekletmeyin, ızgara üzerinde soğutun böylece kıtır kalırlar.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Pasta
Muzlu Pasta
Haber Bülteni
;