Kabartma tozlu pastane poğaçası nasıl yapılır?
Mis gibi kokusuyla çay saatlerinin vazgeçilmezi olan pastane usulü poğaçalar, kabartma tozu sayesinde pratik bir şekilde hazırlanıyor. Yumuşacık dokusu ve çıtır üzeriyle evde kolayca yapabileceğiniz bu tarif, az malzemeyle lezzet şöleni vaat ediyor.
Kabartma Tozlu Pastane Poğaçası Tarifi
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı süt (ılık)
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu (10g)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Üzeri için: 1 yumurta sarısı ve çörek otu/susam
Yapılışı:
- Derin bir karıştırma kabına un, kabartma tozu, şeker ve tuzu ekleyin. Karıştırın.
- Ortasını havuz şeklinde açıp ılık süt, sıvı yağ ve yumurtayı ekleyin.
- Tüm malzemeleri yavaşça karıştırarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamuru 10-15 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru unlanmış tezgâhta açın ve istediğiniz şekilde (daire, kare) kesin.
- Poğaçaları yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu/susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında 20-25 dakika altın rengi alana kadar pişirin.
Püf Noktaları:
- Hamuru çok fazla yoğurmayın, yoksa poğaçalar sertleşebilir.
- İsteğe bağlı içine beyaz peynir, kaşar veya patatesli harç ekleyebilirsiniz.
- Fırınınızın ısısına göre pişme süresini kontrol edin.
|