Gaziantep Tuzlu Pastası Tarifi
Malzemeler (Yaklaşık 8-10 adet için):
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker (maya için)
İç Malzemesi:
- 200 gram kıyma (kuzu veya karışık)
- 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
Üzeri İçin:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı süt
- Çörek otu veya susam
Yapılışı:
- Hamur için; ılık suya maya ve şekeri ekleyip 5 dakika bekletin.
- Unu bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın. Maya karışımını, sıvı yağı ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurun üzerini nemli bezle örtüp, ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- İç harcı için; sıvı yağı bir tavada kızdırın, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun, salça ve baharatları ilave edip 2-3 dakika daha pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra maydanozu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
- Mayalanan hamuru tezgaha alıp, bezelere ayırın (yaklaşık ceviz büyüklüğünde).
- Bezeleri merdane ile açıp, iç harcı ortasına koyun ve kenarlarını kapatarak şekil verin.
- Yağlanmış fırın tepsisine dizin, üzerlerine yumurta sarısı ve süt karışımını sürüp çörek otu veya susam serpin.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.
- Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Not: Hamurun yumuşak olması pastaların daha lezzetli olmasını sağlar. İsteğe bağlı olarak iç harcına fıstık veya Antep biberi ekleyebilirsiniz.
|