Evde pastane pidesi nasıl yapılır? tarifin püf noktaları neler?

Mis gibi kokusuyla sofraların baş tacı olacak, dışı çıtır içi yumuşak pideler hazırlamak için ihtiyacınız olan tüm detaylar bu rehberde. Hamurun mayalanma sürecinden pişirme tekniklerine, pastane kalitesinde sonuç almanızı sağlayacak püf noktaları adım adım anlatılıyor.

25 Kasım 2025

Evde Pastane Tadında Pide Yapımı: Adım Adım Tarif ve Püf Noktaları


Malzemeler (4-6 kişilik):

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Üzeri için: 1 yumurta sarısı, çörek otu, susam

Hazırlık Aşamaları:


1. Maya Aktivatörü Hazırlama:


  • Ilık su ve sütü karıştırın
  • İçine şekeri ekleyip mayayı üzerine serpin
  • 10 dakika bekleyip mayanın köpürmesini sağlayın

2. Hamur Yoğurma:

  • Unu geniş bir kaba eleyin
  • Ortasını havuz şeklinde açın
  • Maya karışımını, tuzu ve yağı ekleyin
  • Yavaşça unla birleştirip 15-20 dakika yoğurun
  • Hamur kulak memesi kıvamında olmalı

3. Mayalama:

  • Hamuru yağlanmış kaba alın
  • Üzerini nemli bezle örtün
  • 1-1.5 saat sıcak ortamda mayalanmaya bırakın
  • Hamur iki katına çıkmalı

4. Şekil Verme ve Pişirme:

  • Mayalanan hamuru hafifçe yoğurup 4-6 eşit parçaya bölün
  • Her parçayı oval şekilde açın
  • Kenarlarını parmak uçlarıyla kıvırın
  • Üzerine çatal ile delikler açın
  • Yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam serpin
  • 220°C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin

Pastane Pidesinin Püf Noktaları:

1. Maya ve Sıcaklık Kontrolü:

  • Mayayı aktive etmek için sıvılar ılık olmalı (parmağınızı yakmayacak sıcaklık)
  • Maya köpürmezse tarif başarısız olur

2. Hamur Kıvamı:

  • Hamur ne çok sert ne çok yumuşak olmalı
  • Yoğurma süresine dikkat - hamur elastik olmalı
  • Ele yapışmayan ama yumuşak bir kıvam

3. Mayalama Süreci:

  • Hamuru soğuk havalarda fırın üzerinde mayalandırabilirsiniz
  • Mayalanma için en az 1 saat bekleyin
  • Hamurun üzerini mutlaka örtün, kurumasını önleyin

4. Pişirme Teknikleri:

  • Fırını önceden mutlaka ısıtın
  • Alt-üst ayar kullanın
  • Pideleri sıcak fırına verin
  • Pişerken fırın kapağını sık açmayın

5. Sunum Önerileri:

  • Pideleri fırından çıkar çıkmaz üzerine nemli bez örtün
  • Bu sayede kabuğu yumuşak kalır
  • Sıcak servis yapın, yanında ayran veya çay ile sunun

Bonus İpucu:

  • Pideleri dilimleyip derin dondurucuda saklayabilirsiniz
  • İhtiyaç anında tost makinesinde ısıtıp taze gibi tüketebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Pasta
Muzlu Pasta
Haber Bülteni
;