Cahide sultan'ın ağlayan pastası nasıl yapılır?

Osmanlı mutfağının zarif lezzetlerinden biri olan bu özel pasta, adını kekin sütle ıslatılmasıyla oluşan nemli dokusundan alıyor. Kremasının akışkan yapısı ve Hindistan ceviziyle tamamlanan sunumu, geleneksel tatlı kültürümüzün inceliklerini yansıtıyor.

24 Kasım 2025

Cahide Sultan'ın Ağlayan Pastası Tarifi


Malzemeler:

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Keki Islatmak İçin:


  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya

Kreması İçin:


  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 dolu yemek kaşığı un
  • 2 dolu yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya

Üzeri İçin:

  • Hindistan cevizi veya antep fıstığı

Yapılışı:

Kek Hazırlığı:

  • Yumurta ve şekeri iyice çırpın, köpük köpük olana kadar devam edin
  • Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin
  • Süt ve sıvı yağı da ekleyip karıştırın
  • Yağlanmış kek kalıbına dökün
  • 180°C fırında 25-30 dakika pişirin

Kreması İçin:


  • Tüm malzemeleri tencereye alın
  • Orta ateşte sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirin
  • Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın
  • Üzerini kapatıp soğumaya bırakın

Pastanın Birleştirilmesi:

  • Soğuyan keki ikiye bölün
  • Alt parçayı süt ve vanilya karışımıyla ıslatın
  • Kremadan bir kat sürün
  • Üst kek katını koyun ve tekrar ıslatın
  • Tüm pastanın üzerini ve yanlarını kremayla kaplayın
  • Hindistan cevizi veya antep fıstığı serpin
  • Bir gece buzdolabında dinlendirin

Not:

  • Pastanın "ağlayan" ismi, kekin sütle ıslatılması ve kremanın akışkan yapısından gelir
  • Dinlendikten sonra daha lezzetli olur
  • İsteğe göre üzerini çikolata sosu ile süsleyebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Pasta
Muzlu Pasta
Haber Bülteni
;