Böğürtlen Reçeli ile Pasta Sosu Yapımı
Malzemeler:
- 1 su bardağı böğürtlen reçeli
- 1/2 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası veya buğday nişastası
- 2 yemek kaşığı soğuk su (nişastayı açmak için)
- İsteğe bağlı: 1 çay kaşığı vanilya özütü veya 1 yemek kaşığı portakal likörü
Hazırlık Süresi: 5 dakika
Pişirme Süresi: 10 dakika
Toplam Süre: 15 dakika
Yapılışı:
- Küçük bir tencereye böğürtlen reçelini, 1/2 su bardağı suyu ve limon suyunu ekleyin. Orta ateşte, reçel tamamen eriyene ve karışım kaynamaya başlayana kadar karıştırın.
- Mısır nişastasını 2 yemek kaşığı soğuk suda iyice çırparak pürüzsüz bir bulamaç hazırlayın.
- Kaynayan böğürtlen karışımına nişastalı suyu yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin.
- Sosu 2-3 dakika daha, kıvam alıp hafifçe koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.
- Ocağı kapatın, isteğe bağlı olarak vanilya özütü veya portakal likörünü ekleyip karıştırın.
- Sosu bir süzgeçten geçirip çekirdekleri ayırarak daha pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz (isteğe bağlı).
- Sosu oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutun. Pasta, cheesecake veya dondurma üzerine servis yapmadan önce kullanın.
İpuçları ve Çeşitlendirme Önerileri:
- Daha yoğun bir meyve aroması için 1/4 su bardağı taze veya dondurulmuş böğürtlen ekleyip pişirebilirsiniz.
- Sosun tatlılık seviyesini ayarlamak için 1-2 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu ilave edebilirsiniz.
- Kıvamı çok koyu olursa, birkaç yemek kaşığı su ekleyip inceltebilirsiniz.
- Bu sosu çilek, ahududu veya karadut reçeli ile de deneyebilirsiniz.
Servis Önerileri:
- Cheesecake üzerine dökerek
- Pandispanya veya kek katmanları arasında
- Dondurma veya sütlü tatlılarla
- Pankek veya waffle üzerinde
|