Tel Kadayıflı Muhallebili Pasta Tarifi
Malzemeler (8-10 Kişilik):
- 500 gram tel kadayıf
- 200 gram tereyağı (eritilmiş)
- 1 su bardağı ceviz içi (iri dövülmüş)
Muhallebisi İçin:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilin
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt (krem şanti için)
Üzeri İçin:
- 1 su bardağı sütlü çikolata
- 1/2 su bardağı süt
- Dövülmüş fındık veya antep fıstığı (süsleme için)
Yapılışı:
1. Tel Kadayıf Hazırlığı:
- Tel kadayıfı elinizle ufalayarak küçük parçalara ayırın.
- Eritilmiş tereyağını kadayıfın üzerine gezdirip iyice karıştırın.
- Tabanı yağlanmış kelepçeli kek kalıbına kadayıfın yarısını yayın ve elinizle bastırarak düzleştirin.
- Üzerine iri dövülmüş cevizleri serpin.
- Kalan kadayıfı cevizlerin üzerine yayarak tekrar bastırın.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25-30 dakika altın rengi alana kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
2. Muhallebi Hazırlığı:
- Bir tencereye süt, toz şeker, un ve nişastayı ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın.
- Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıp göz göz olana kadar pişirin.
- Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Altını kapatıp vanilini ekleyin ve karıştırın.
- Muhallebiyi ara ara karıştırarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
3. Krem Şanti Hazırlığı:
- Krem şantiyi bir su bardağı soğuk sütle çırparak katı kıvam alana kadar hazırlayın.
- Soğuyan muhallebiye krem şantiyi ekleyip spatula ile yavaşça karıştırın.
4. Pastanın Birleştirilmesi:
- Soğumuş tel kadayıfın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün ve spatula ile düzeltin.
- Pastayı en az 4-5 saat buzdolabında dinlendirin.
5. Çikolata Sosu ve Süsleme:
- Sütlü çikolatayı benmari usulü eritin veya mikrodalgada 30'ar saniyelik aralıklarla eriyene kadar ısıtın.
- Yarım su bardağı sütü ekleyip pürüzsüz bir sos kıvamına gelene kadar karıştırın.
- Soğumuş pastanın üzerine çikolata sosunu gezdirin.
- Dövülmüş fındık veya antep fıstığı ile süsleyin.
- Çikolata sosu donmadan hemen servis yapın veya buzdolabında 1 saat daha bekletin.
Püf Noktaları:
- Kadayıfı fırında fazla tutmamaya dikkat edin, yanarsa acı bir tat oluşur.
- Muhallebiyi soğutmadan krem şanti ile karıştırmayın, aksi halde krem şanti eriyebilir.
- Pastayı en az 4 saat buzdolabında bekletmezseniz muhallebi iyice oturmayabilir.
- Çikolata sosunu çok sıcak dökmemeye özen gösterin, muhallebiyi eritebilir.
Servis Önerisi:
- Pastayı dilimledikten sonra üzerine bir top dondurma ile servis edebilirsiniz.
- Mevsim meyveleri ile süsleyerek daha ferah bir tat elde edebilirsiniz.
|