Profiterol pastası nasıl yapılır, tarifinde neler var?

Lezzetli bir Fransız tatlısı olan profiterol, çıtır hamuru, kremalı iç dolgusu ve zengin çikolata sosuyla sofraları şenlendiriyor. Bu tarifte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz profiterol pastasının tüm incelikleri ve püf noktaları yer alıyor.

26 Kasım 2025

Profiterol Pastası: Tarifi ve Malzemeleri


Profiterol pastası, hamur topçuklarının içinin kremayla doldurulup üzerine çikolata sosunun dökülmesiyle hazırlanan nefis bir tatlıdır. İşte adım adım profiterol pastası tarifi ve gerekli malzemeler:

Malzemeler (6-8 kişilik):

  • Profiterol hamuru için
  • 1 su bardağı su
  • 125 gram tereyağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 su bardağı un
  • 4 adet yumurta
  • Krema dolgusu için
  • 500 ml süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilin
  • 200 ml krema (şanti veya taze krema)
  • Çikolata sosu için
  • 200 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:


  • Profiterol hamurunu hazırlamak
  • Bir tencereye su, tereyağı ve tuzu alın, kaynamaya başlayınca unu ekleyip sürekli karıştırarak topaklanmayacak şekilde pişirin. Hamur tencerenin tabanına yapışmaya başladığında ocaktan alın.
  • Hamur soğuyunca, yumurtaları teker teker ekleyerek bir çırpma teli veya mikserle pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hamuru istediğiniz büyüklükte (ceviz boyutunda) kaşıkla veya sıkma torbasıyla topçuklar şeklinde dizin.
  • Önceden 200°C'de ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Fırını kapatıp 10 dakika daha içinde bekletin, sonra çıkarıp soğumaya bırakın.
  • Krema dolgusunu hazırlamak
  • Bir tencerede süt, şeker, un, nişasta ve yumurta sarısını çırparak koyulaşana kadar pişirin. Ocaktan alıp vanilini ekleyin, soğumaya bırakın.
  • Kremayı ayrı bir kapta çırpıp katılaşana kadar köpürtün, soğuyan muhallebiye ekleyip karıştırın.
  • Soğuyan profiterol hamurlarının altını hafifçe delip içini kremayla doldurun.
  • Çikolata sosunu hazırlamak
  • Çikolatayı benmari usulü eritin, süt ve tereyağını ekleyip karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
  • Servis tabağına profiterolleri dizin, üzerine sıcak çikolata sosunu gezdirip servis yapın. Afiyet olsun!

İpuçları:


  • Hamur pişerken fırının kapağını açmayın, aksi halde hamur sönebilir.
  • Krema dolgusunu soğutmak için buzdolabında bekletebilirsiniz.
  • Çikolata sosunu daha akışkan yapmak için süt miktarını artırabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Pasta
Muzlu Pasta
Haber Bülteni
;