Pastane usulü dudak poğaça nasıl yapılır?

Pastane lezzetini evinize taşıyan dudak poğaçası, misafirlerinizi etkileyecek pratik bir tarif. Yumuşacık hamuru ve peynirli iç dolgusuyla çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak bu poğaçalar, adım adım anlatımla kolayca hazırlanıyor.

26 Kasım 2025

Pastane Usulü Dudak Poğaça Tarifi


Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç Malzemesi:


  • 200 gram beyaz peynir (rendelenmiş veya ufalanmış)
  • 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

Üzeri İçin:


  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu veya susam

Yapılışı:

  • Ilık sütün içine maya ve şekeri ekleyip karıştırın, 5-10 dakika mayalanmasını bekleyin.
  • Geniş bir kaba unu alın, ortasını havuz şeklinde açın. Maya karışımını, sıvı yağı ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alıp, hafifçe un serperek açın. Yaklaşık 1 cm kalınlığında açtığınız hamuru, bir bıçak veya pizza dilimleyici ile kareler halinde kesin.
  • Her karenin ortasına, rendelenmiş peynir ve maydanoz karışımından bir miktar koyun. Kenarlarından ortaya doğru katlayarak dudak şekli verin ve kenarlarını sıkıca kapatın.
  • Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu veya susam serpin.
  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, altüst kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarıp, ılık olarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Maya karışımının ılık olması mayalanmayı hızlandırır.
  • Hamuru çok sert yoğurmayın, yumuşak kalması poğaçaların kabarık olmasını sağlar.
  • İç malzemesine isteğe bağlı olarak kaşar peyniri veya baharat ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Pasta
Muzlu Pasta
Haber Bülteni
;