Pastane Usulü Dudak Poğaça Tarifi
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç Malzemesi:
- 200 gram beyaz peynir (rendelenmiş veya ufalanmış)
- 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
Üzeri İçin:
- 1 adet yumurta sarısı
- Çörek otu veya susam
Yapılışı:
- Ilık sütün içine maya ve şekeri ekleyip karıştırın, 5-10 dakika mayalanmasını bekleyin.
- Geniş bir kaba unu alın, ortasını havuz şeklinde açın. Maya karışımını, sıvı yağı ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru tezgaha alıp, hafifçe un serperek açın. Yaklaşık 1 cm kalınlığında açtığınız hamuru, bir bıçak veya pizza dilimleyici ile kareler halinde kesin.
- Her karenin ortasına, rendelenmiş peynir ve maydanoz karışımından bir miktar koyun. Kenarlarından ortaya doğru katlayarak dudak şekli verin ve kenarlarını sıkıca kapatın.
- Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu veya susam serpin.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, altüst kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Fırından çıkarıp, ılık olarak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Maya karışımının ılık olması mayalanmayı hızlandırır.
- Hamuru çok sert yoğurmayın, yumuşak kalması poğaçaların kabarık olmasını sağlar.
- İç malzemesine isteğe bağlı olarak kaşar peyniri veya baharat ekleyebilirsiniz.
|